Proč si do domácí posilovny pořídit rotoped a jak ho vybrat?

Přínosy pravidelného sportování jsou obrovské, na tom se ostatně shodují lékaři i vědci. Sport má prokazatelně blahodárný vliv nejen na naši fyzičku, ale také na naši psychickou stránku. Chtěli byste cvičit, ale odrazuje vás od cvičení nepříznivé počasí? Pořiďte si rotoped a cvičte doma každý den bez ohledu na to, jestli zrovna venku prší nebo je zima. Na co se zaměřit při jeho výběru? Poradíme vám.

Proč cvičit právě na rotopedu?

Nespornou výhodou cvičení na rotopedu je, že je vhodné takřka pro všechny. Díky tomu, že při něm nedochází k tělesným otřesům, mohou na něm cvičit lidé všech věkových kategorií i lidé s různou fyzickou kondicí či zdravotními omezeními.

Rotoped je tedy vhodný i pro seniory a začátečníky. Díky možnosti nastavení zátěže, délky tréninku nebo intenzity cvičení si ale přijdou na své i pokročilí sportovci.

Jaký je rozdíl mezi rotopedem a cyklistickým trenažérem?

Rotoped se poměrně často zaměňuje s cyklistickým trenažérem, nejedná se ale o totéž. Tyto domácí stroje na cvičení spojuje to, že jsou vhodné pro zlepšení vytrvalosti, hubnutí i posílení svalů. Rozdíl však spočívá zejména v držení těla během jízdy a také v odlišném šlapání.

Jízda na cyklotrenažéru více připomíná jízdu na kole a je vhodná pro aktivní sportovce. Rotoped je díky pohodlnému posedu s rovnými zády vhodný pro kohokoliv.  

vaseposilovna-jak-vybrat-rotoped-105-3_rotoped-housefit-tiro-35

Rotoped pro rehabilitaci, seniory i aktivní sportovce. 

Jak vybrat rotoped?

V první řadě si promyslete, jestli na rotopedu budete cvičit jen vy nebo ještě někdo další. Pokud jen vy, měli byste rotoped vybírat na základě své výšky, váhy a věku a také frekvence cvičení.

Důležité parametry při výběru rotopedu na doma

Při výběru rotopedu byste se měli zaměřit na jeho důležité součásti, zejména typ brzdného systému. Pořídit si můžete buďto rotoped s magnetickým brzdným systémem, který je spojený s plynulým a tichým chodem, nebo ještě pokročilejší indukční neboli elektromagnetický brzdný systém.

Pozornost byste měli věnovat i rámu, který musí mít dostatečnou nosnost. Ideálně zvolte rotoped s polohovatelnými řídítky a anatomicky tvarovaným sedlem pro pohodlnější cvičení. Pro kvalitu a intenzitu tréninku je důležitá i správná hmotnost zátěžového kola, jež se obvykle pohybuje v rozmezí od 4 do 10 kg.

Praktické funkce rotopedů

Některé rotopedy jsou spojené s řadou praktických funkcí, ať už se jedná o měření tepové frekvence, měření počtu spálených kalorií nebo možnost výběru trasy. Pro ještě přesnější měření tepové frekvence přijde vhod možnost připojení hrudního pásu. Praktické seřizovací nožičky zase slouží k vyrovnání nerovností podlahy.

Nabízí výrobce servis rotopedu u vás doma?

Už při samotném výběru rotopedu je dobré zajímat se i o to, zda výrobce nabízí i servis rotopedu, jak dlouhá záruka se na rotoped vztahuje a jestli je možné jednoduše koupit náhradní díly. Servis by měl vždy probíhat u vás doma, posílání velkého a těžkého rotopedu do servisního střediska je totiž velmi náročné i nákladné.

S jakými typy domácích rotopedů se můžete setkat?

Rotopedy je možné rozdělit na manuálně ovládané, u kterých si stupeň zátěže regulujete pomocí kolečka, a počítačem řízené. Počítačem řízené rotopedy jsou obvykle dražší, ale nastavení zátěže je mnohem jednodušší a přesnější.

Nejen při cvičení na rotopedu oceníte chytré hodinky

Pokud chcete mít skvělý přehled o tom, kolik kalorií jste během cvičení na rotopedu spálili nebo kolik hodin jste cvičení věnovali, oceníte chytré hodinky, které vám poskytnou celou řadu sportovních funkcí, jako je měření tepové frekvence, měření spálených kalorií, monitorování konkrétních sportů apod. Cvičení i běžné denní aktivity vám navíc zpříjemní univerzální chytré funkce hodinek, například budík, stopky či poslech hudby.

Vybírat můžete z řady pánských, dámských i dětských modelů, které se liší nejen funkcemi, ale také designem. Zatímco design některých chytrých hodinek je ryze sportovní, řada chytrých hodinek je takřka k nerozeznání od klasických elegantních hodinek. 

vaseposilovna-jak-vybrat-rotoped-105-5_rotoped-housefit-tiro-35

Obrazovka a chytré funkce pro ještě lepší motivaci. 

Rady, tipy a doporučení pro efektivní trénink na rotopedu

Chcete ze cvičení na rotopedu vytěžit maximum? Pak vám přijdou vhod následující tipy a doporučení.

Pod rotoped použijte podložku

Podložka pod rotopedem plní hned několik funkcí. V první řadě chrání podlahu před poškozením, kromě toho ale také tvoří zvukovou izolaci, tlumí vibrace a do určité míry dokáže i vyrovnat případné nerovnosti podlahy.

Vyzkoušejte tréninkové aplikace

Aktuálně si můžete stáhnout celou řadu tréninkových aplikací (iBiking+, DelightTech fitness APP, iConsole+ apod.), díky kterým můžete prostřednictvím tabletu či chytrého telefonu používat přednastavené profily tratí apod. Díky těmto aplikacím bude cvičení zábavnější a budete více motivováni k pohybu. Data z aplikací využijete pro vyhodnocení tréninku a naplánování dalších.

Cvičte za poslechu hudby

Další velkou motivací ke sportování je poslech hudby, která vás snadno dostane do správného tempa a opět vám cvičení zpříjemní.

Začínejte zvolna

Pokud se cvičením na rotopedu začínáte, vyhněte se nejvyšší zátěži a začátek takzvaně nepřepalte, abyste se vyhnuli případnému zranění.

Nezapomínejte na pitný režim

Podobně jako u jiných sportů je i při cvičení na rotopedu důležitý dostatečný pitný režim, který by se měl pohybovat mezi 2 až 3 litry denně. Za každou hodinu intenzivního tréninku připočtěte jeden litr vody navíc.

Udržte se v dobré fyzické i psychické kondici a cvičte pravidelně doma. Rotoped je vhodný takřka pro všechny – začátečníky i pokročilé sportovce.