Jak vybrat chytré hodinky pro děti?

Ať už chcete své děti motivovat k pohybu nebo se bojíte o jejich bezpečnost a chcete mít přehled o tom, kde se zrovna nacházejí, neměly by vaší pozornosti uniknout dětské chytré hodinky neboli smartwatch pro děti. Chytré dětské hodinky nabízejí celou řadu funkcí, které ocení jak rodiče, tak i děti. Na základě čeho je vybrat? Poradíme vám.

Proč dětem pořídit chytré hodinky?

V úvodu jsme již nastínili, že důvodů pro pořízení chytrých hodinek pro děti může být celá řada, a to jak z pohledu výhod pro rodiče, tak i výhod pro samotné děti.

Výhody chytrých hodinek pro děti

Je nesporným faktem, že děti elektroniku milují a nositelná elektronika v čele s chytrými hodinkami není výjimkou.

  • Díky chytrým hodinkám budou mít vaše děti dokonalý přehled o svých sportovních aktivitách (počet ušlých kroků, sledování kalorického výdeje, měření tepové frekvence apod.). Podle odborníků mohou chytré hodinky děti motivovat k pravidelnému pohybu.
  • Výhodou je také propojení hodinek s telefonem, kdy děti mohou prostřednictvím hodinek telefonovat nebo posílat SMS, případně poslouchat hudbu.
  • Na některých hodinkách se navíc nachází SOS tlačítko. Po jeho stisknutí hodinky volají na navolená čísla, a děti se tak mohou rychle spojit například s rodiči.
  • Řada chytrých hodinek určených dětem navíc nabízí zábavné hry nebo třeba možnost výuky angličtiny apod.

Výhody chytrých hodinek pro rodiče

Chytré hodinky jsou dárkem nejen pro děti, ale i pro rodiče, a to vzhledem k řadě bezpečnostních a dalších praktických funkcí.

  • Dětské chytré hodinky s GPS lokátorem umožňují získat přehled o tom, kde se děti nacházejí. Některé modely jsou navíc vybaveny funkcí detekce opuštění bezpečné zóny a funkcí detekce sundání hodinek.
  • Rodiče mohou mít díky chytrým hodinkám pro děti také lepší přehled o kalorickém výdeji dětí, tedy o tom, zda je jejich pohyb dostatečný. 
  • Setkáte se i s hodinkami vybavenými měřením tělesné teploty, které upozorní na případné zdravotní problémy.
  • Praktická je i funkce sledování kvality spánku.

Jak vybrat dětské smart hodinky?

Na základě čeho postupovat při výběru smart hodinek pro děti? Vybírejte je s ohledem na věk dítěte, podle sportovních aktivit, které dítě preferuje, na základě funkcí a také ceny.

Výběr podle věku dítěte

Dětské chytré hodinky pro kluky i holčičky jsou dostupné v celé řadě velikostí, barev a vzorů. Věk dítěte by se měl promítnout nejen do velikosti hodinek a zvoleného designu, ale také do funkcí, jež hodinky nabízejí. Jak změřit ideální délku řemínku? Tak, že dítěti kolem zápěstí omotáte provázek, který poté změříte pravítkem. Zaměřit byste se měli i na velikost displeje, ta se u dětských hodinek pohybuje zhruba od 1,22″ (pro nejmenší děti) po 1,61″ (pro teenagery).

Hodinky vybírejte podle oblíbených aktivit dítěte

Hodinky vybírejte podle oblíbených aktivit dítěte. 

Výběr podle aktivit dítěte

Stejně jako u hodinek pro dospělé i u chytrých hodinek pro děti narazíte na ty, které jsou specializované na konkrétní druh aktivit, jako je například běhání, plavání nebo jízda na kole.

Výběr podle funkcí

Dětské hodinky jsou spojeny s nepřeberným množstvím funkcí. Pokud například chcete, aby si dítě zlepšilo angličtinu, oceníte na hodinkách výuku cizích jazyků. Praktická je také třeba funkce mytí rukou, která děti upozorní na to, že si mají umýt ruce. Další hodinky dětem připomenou potřebu pohybu apod.

Výběr podle ceny

Cena dětských chytrých hodinek začíná už okolo 400 Kč, obecně ale platí, že čím více funkcí hodinky nabízejí a čím kvalitnější jsou, tím jsou dražší. Za zlatou střední cestu by se daly považovat hodinky okolo 1 400 až 2 000 Kč.

Typy dětských hodinek

Chytré dětské hodinky se často zaměňují s fitness náramky, které jsou obvykle levnější, nejedná se ale o totéž. Podle odborníků není vhodné chytré hodinky pro děti nahradit fitness náramkem, a to hned z několika důvodů. Nejsou totiž vhodné na malou dětskou ruku, protože neobejmou útlé dětské zápěstí. Kromě toho fitness náramky nenabízejí dostatek funkcí a špatně se dětem ovládají. 

Velmi oblíbeným typem chytrých hodinek pro děti jsou dětské chytré hodinky s GPS.

Chytré hodinky Garmin Forerunner 45S jsou vhodné i pro děti. Zdroj: Pulsmetry.cz

Chytré hodinky Garmin Forerunner 45S jsou vhodné i pro děti. Zdroj: Pulsmetry.cz

Dětské chytré hodinky: Rady, tipy a doporučení

Připravili jsme si pro vás ještě několik tipů a rad spojených s výběrem smart hodinek pro děti.

Dejte přednost kvalitě před nízkou cenou

Z výše uvedených výhod chytrých hodinek pro děti i rodiče vyplývá, že se do nich rozhodně vyplatí investovat a stojí za to připlatit si za hodinky, které jsou kvalitní a vyrobené z odolných materiálů. Dražší modely jsou také spojeny s větší jistotou správného chodu funkcí.

Popřemýšlejte nad pojištěním chytrých hodinek

Někteří prodejci v případě chytrých hodinek a další elektroniky nabízejí pojištění proti krádeži nebo rozbití. Právě u dětí je poměrně vysoká pravděpodobnost, že hodinky rozbijí, proto je namístě pojištění zvážit.

Zamyslete se i nad doplňkovou výbavou chytrých hodinek

Chcete životnost chytrých hodinek co nejvíce prodloužit? V tom případě doporučujeme pořídit ochrannou folii na displej. Zakoupit můžete také například náhradní řemínek apod.

Máte už lepší představu o tom, jaké chytré hodinky budou pro vaše děti nejlepší s ohledem na jejich věk, preferované aktivity nebo potřebné funkce? Kvalitní dětské GPS hodinky koupíte v e-shopu Pulsmetry.cz nebo u nás, na vaseposilovna.cz.