Jak vybrat nejlepší domácí cyklotrenažér?

vaseposilovna-cyklotrenazer

Cyklistika patří k oblíbeným sportům Čechů. Podle nejnovějších průzkumů jezdí u nás na kole alespoň jednou týdně více než 300 000 lidí. Cyklistika je ale do velké míry limitovaná počasím, málokomu se totiž chce vyrazit na kolo v dešti nebo v zimě. Neznamená to ale, že se musíte tohoto sportu vzdát. Stačí si pořídit trenažér na kolo a můžete sportovat každý den bez ohledu na počasí. Jak cyklistický trenažér vybrat?

Přínosy pravidelného tréninku na cyklotrenažéru

Chcete se cítit lépe po fyzické i psychické stránce? Odborníci se shodují na tom, že nic nemá rychlejší a větší dopad na naše zdraví než zdravý jídelníček a pravidelné sportování. Je prokázáno, že jízda na cyklotrenažéru má příznivý vliv na krevní oběh, tlak, dýchací funkce a pomáhá předcházet onemocněním cév a srdce.

Jízda na cyklistickém trenažéru patří mezi aerobní cvičení. Pokud budete na cyklotrenažéru cvičit pravidelně, začnete hubnout a dojde také ke zpevnění svalů na vašem těle. Cvičení na cyklotrenažéru často doporučují i lékaři vzhledem k tomu, že procvičíte celé tělo, přičemž je důraz kladený zejména na spodní část.

Kromě toho je významný i vliv cyklistiky na naši náladu. Při cvičení se totiž spouští chemická reakce, při níž vznikají endorfiny, serotonin a dopamin. Tato trojkombinace se postará o snížení stresu a pocit euforie.

Jaký má dopad výpadek tréninků?

Je samozřejmě skvělé, když na kole pravidelně vyjíždíte během jarních a letních měsíců. Ideální však je trénovat po celý rok a trénink nevynechat ani v měsících, které nejsou jízdě na kole příliš nakloněné. Při výpadku tréninku totiž poměrně rychle dochází ke ztrátě formy a výkonu a po několikaměsíční pauze je třeba kondičku opět budovat. Co s tím?

Odpovědí jsou zmíněné cyklotrenažéry, díky kterým můžete trénovat po celý rok. Navíc se můžete virtuální cyklistice věnovat i v oblastech, které nejsou vhodné ke klasické jízdě na kole, například kvůli velkému provozu nebo nedostatku cyklostezek.

Co to přesně cyklotrenažéry jsou a jak fungují?

Ještě před tím, než se podíváme na to, jak cyklotrenažér vybrat, pojďme si o něm povědět trochu více. Cyklotrenažéry, nazývané i jako cyklistické trenažéry nebo trenažéry na kolo, jsou simulátory jízdního kola, které velmi dobře nahrazují reálnou jízdu na kole.

Cyklo trenažéry jsou navrženy tak, aby byly maximálně šetrné ke kloubům a aby dokázaly nahradit i vysoce náročný trénink profesionálním sportovcům. Vhodné jsou však i pro začátečníky, i vzhledem k tomu, že umožňují nastavit různě vysokou intenzitu zátěže. 

Jaké typy cyklotrenažérů existují?

Cyklotrenažéry jsou dostupné v několika cenových kategoriích a liší se na základě:

  • brzdného systému (nejpoužívanější je mechanická, magnetická a vzduchová brzda),
  • nosnosti a ergonomie rámu,
  • šlapacího středu trenažéru,
  • ovládání zátěže cyklotrenažéru,
  • hmotnosti a převodu setrvačníku.

V posledních letech se velké oblibě těší takzvané chytré neboli smart cyklotrenažéry, které díky možnosti propojení s mobilní aplikací poskytují autentický požitek z jízdy.

Cyklotrenažér Tacx NEO Bike Plus pro autentický požitek z jízdy. 

Na základě čeho cyklotrenažér vybrat?

V minulém článku jsme se dívali na to, jak vybrat běžecký pás, nyní tedy přichází na řadu výběr trenažéru na kolo. Vybírat byste měli podle výše zmíněného brzdného systému a ovládání zátěže, způsobu uchycení kola a také možnosti jízdy ve stoje a smart funkcí. Při výběru je třeba zohlednit výšku a váhu člověka, který bude na cyklotrenažéru trénovat.

Velkou roli hraje při výběru pochopitelně cena. K levnějším cyklotrenažérům patří například PROFORM TDF CLC. Pokud ale chcete z tréninku vytěžit maximum, vyplatí se investovat do dražšího modelu

Jeden z nejoblíbenějších domácích cyklotrenažérů současnosti: Tacx NEO Bike Plus

Chcete projet známé cyklotrasy po celém světě bez toho, abyste odešli z domu? S cyklistickým trenažérem Tacx NEO Bike Plus a s aplikací Tacx Training je to možné. Jaké jsou jeho hlavní funkce a vlastnosti?

  • Simuluje sklon a povrch silnice a také setrvačnost a jízdu z kopce,
  • je extrémně tichý a jeho chod je plynulý,
  • má stabilní konstrukci,
  • díky snadno nastavitelné geometrii ho může používat více lidí,
  • zaznamenává a vyhodnocuje trénink prostřednictvím přesných a spolehlivých dat,
  • umožňuje účast na virtuálních závodech,
  • je kompatibilní s širokou škálou elektroniky.

O tom, že je tento smart cyklotrenažér spojený s řadou výhod, svědčí i jeho recenze na Heurece, kde získal od uživatelů hodnocení 98 %.

Smart cyklotrenažér Tacx NEO Bike Plus

Smart cyklotrenažér Tacx NEO Bike Plus

Vyzkoušejte si cyklotrenažér Tacx NEO Bike Plus

Zaujal vás cyklotrenažér Tacx NEO Bike Plus, ale nejste si úplně jistí, jestli vám bude vyhovovat? V Pardubicích najdete testovací centrum Tacx, kde vám poradí s výběrem i propojením se zařízeními Garmin. Pokud máte jakýkoliv dotaz spojený s cyklotrenažéry Tacx, můžete zavolat na speciální Tacx linku 608 059 664.

Další praktické vybavení na cvičení nejen na cyklotrenažéru

V případě, že to se cvičením myslíte vážně a chcete mít o svých sportovních aktivitách co nejlepší přehled, přijde vám vhod několik elektronických pomocníků:

  • Chytré hodinky: Obliba chytrých hodinek neustále roste vzhledem k tomu, že nabízejí nespočet sportovních funkcí a také těch nesportovních, jako je třeba poslech hudby nebo platby v obchodech.
  • Snímače tepu: Pomocí snímačů tepu dosáhnete přesného měření tepové frekvence.
  • Computery: Computery pro cyklotrenažéry nabízejí řadu funkcí, režimů a ukazatelů, jako je například průměrná či maximální rychlost.

Chcete mít cyklotrenažér Tacx NEO Bike Plus co nejdříve doma a užít si vysoce realistický pocit z jízdy na kole, i když venku zrovna sněží nebo prší? Objednat si ho můžete na e-shopu Pulsmetry.cz nebo VasePosilovna.cz.