Jak se naučit správně běhat?

Možná vás ani nepřekvapí, že je běh jedním z nejoblíbenějších sportů vůbec, a to i proto, že se jedná o pohyb, který je našemu tělu přirozený. Důvodů, proč sportovci napříč světem vsázejí právě na běh, je celá řada. Patří k nim zejména skutečnost, že běh prospívá našemu psychickému i fyzickému zdraví. Chcete z jeho benefitů těžit i vy? Zjistěte, jak začít běhat venku i doma a jak se na běh správně obléknout. 

Jak začít pravidelně běhat? Klíčová je správná technika běhu

Zajímá vás, jak začít běhat a jak správně běhat? Základem je jednoznačně chuť a odhodlání. V počátcích byste to neměli přehánět se vzdáleností ani rychlostí. Začněte zlehka a zaměřte se na to, abyste při běhu správně dýchali a správně našlapovali (nedoporučuje se běhat přes paty).

Jak by měl vypadat běžecký postoj? Hlavu byste měli mít rovně, lokty by měly volně svírat pravý úhel, pánev by měla být mírně podsazená a ramena rovná. Běhat byste měli pravidelně a další běh si vždy naplánovat za dva nebo tři dny.

Kdy a jak často běhat?

Běh byste měli přizpůsobit svému každodennímu režimu, někteří běžci upřednostňují ranní běh, jiní běh přes den a někteří nadají dopustit na běhání večer. Ideálně si vyzkoušejte běhání v různých denních dobách, ať zjistíte, co vám osobně vyhovuje nejvíce. Optimální je, abyste běhali třikrát až čtyřikrát týdně.

Oblečení na běhání

Jednou z nesporných předností běhání je, že nevyžaduje takřka žádnou sportovní výbavu. Podcenit byste však neměli výběr sportovního oblečení na běh a také běžecké obuvi.

Oblečení byste měli vybírat s ohledem na to, zda budete běhat venku, nebo vevnitř na běžeckém pásu. Pokud plánujete běhání venku, měli byste oblečení přizpůsobit ročnímu období a venkovní teplotě. Pokud je venku chladněji, vsaďte na správné vrstvení oblečení. Za zhoršené viditelnosti nezapomeňte na reflexní prvky.

Při běhání venku je nejdůležitější vhodná obuv

Dejte šanci funkčním materiálům

Pokud chcete z běhu vytěžit maximum, investujte do oblečení z funkčních materiálů, které spolehlivě odvádějí pod, udržují tělo v suchu, jsou odolné proti vodě a větru a zajistí vám nejvyšší komfort. Oblečení na běh by vám mělo dokonale padnout a nikde by nemělo dřít ani škrtit.

Běháme doma aneb výběr běžeckého pásu

Díky současné široké nabídce pásů na běhání můžete běhat nejen venku za hezkého počasí, ale také doma, bez ohledu na to, kolik stupňů venku je. Nespornou výhodou běžeckého pásu tedy je, že na něm můžete cvičit kdykoliv.

Další výhoda běhání na běžeckém pásu spočívá v tom, že běháte na rovném a relativně měkkém povrchu a můžete si nastavit různé rychlosti běhu. Nevýhodou oproti běhání venku je samozřejmě to, že nejste na čerstvém vzduchu.

Chcete vědět, jak správně na běžeckém pásu běhat? To se dozvíte v tomto článku.

Jak vybrat vhodný běžecký pás?

Při výběru běžeckého pásu se zaměřte na několik důležitých parametrů, a sice na:

  • výkon motoru, který je po právu nazývaný srdcem každého běžeckého pásu,
  • nosnost,
  • velikost běžecké plochy,
  • ovládání běžeckého pásu,
  • odpružení,
  • hlučnost a kvalitu konstrukce,
  • výbavu (elektrická regulace sklonu, snímač tepové frekvence apod.),
  • údržbu, cenu a záruku.

Oblíbené jsou například běžecké trenažéry značek HOUSEFIT nebo TUNTURI.

Na běžeckém pásu můžete trénovat za každého počasí

Běhání vám zpříjemní sportovní hodinky

Chcete mít přehled o tom, kolik kilometrů jste uběhli nebo kolik kalorií jste spálili a chcete mít silnou motivaci k pohybu? Pak sáhněte po běžeckých hodinkách s GPS, jež vám poskytnou cenné informace o vašem každodenním pohybu.

Mezi nejoblíbenější výrobce chytrých sportovních hodinek patří jednoznačně značka Garmin a její řada běžeckých hodinek Garmin Forerunner, které vám sestaví běžecký trénink na míru.

Na co se zaměřit při výběru chytrých hodinek na běhání?

Při výběru sportovních hodinek na běh se zaměřte zejména na chytré sportovní i nesportovní funkce, jako je třeba GPS, měření tepové frekvence, měření spálených kalorií, monitoring kvality spánku, hudební přehrávač, bezkontaktní placení apod.

Důležitá je také výdrž baterie, použité materiály, odolnost a konektivita s mobilním telefonem, která vám umožní využívat různé aplikace na běhání.

Tipy pro začínající běžce

Připravili jsme si pro vás ještě několik tipů a doporučení, která byste měli následovat, pokud začínáte s během.

Dostatečný pitný režim

Aby mohlo vaše tělo fungovat tak, jak má, je potřeba mu dodávat dostatek tekutin. Dvojnásobně to platí ve chvíli, kdy sportujete. Vzhledem k tomu, že se při sportu více potíte, je třeba adekvátně navýšit pitný režim.

Správná výživa

Důraz je při běhu třeba klást nejen na dostatečný pitný režim, ale také vyváženou stravu. Zhruba 3 až 4 hodiny před tréninkem je vhodné sníst hlavní jídlo složené z komplexních sacharidů, bílkovin a středního množství tuku a vlákniny (rýže s kuřecím masem na pomerančích, ovesná kaše s proteinem, ovocem a ořechovým máslem apod.).

Pokud vám to tak vyhovuje, můžete běhat i ráno nalačno. Po skončení tréninku je zásadní dostatečný příjem sacharidů pro doplnění energie a bílkovin pro regeneraci svalů.  

Regenerace

Důležitou součástí každého sportu je regenerace. Nedostatečná regenerace totiž může vést ke zranění, stagnaci výkonnosti nebo únavě. Kromě nezbytného strečinku můžete vsadit na meditaci, četbu nebo třeba plavání.

Závěrem

Zlepšení fyzičky, trávení i nálady, posílení srdce a imunity, zesílení svalů a zpevnění těla. To jsou jen některé z benefitů běhání, ať už venku nebo doma na běžeckém pásu. Pokud chcete tyto výhody pocítit na vlastní kůži, začněte běhat ještě dnes.