Jak nabrat svalovou hmotu a jak na zdravou regeneraci pomocí tradiční čínské medicíny?

Proč svoje tělo krmíte syntetickými anaboliky a přípravky na růst svalů, která mohou negativně ovlivnit rozložení vitamínů a minerálů, když existuje mnohem zdravější cesta? Zkuste třeba mateří kašičku, houbu reishi nebo černá sezamová semínka.

Aby vaše tělo dobře fungovalo, musí být v dokonalé harmonii

Tradiční čínská medicína je ojedinělý systém léčení, který během více jak 2 000 let prověřily stovky generací. TČM má vlastní diagnostický systém, který je založený na holistickém, neboli celostním přístupu. K člověku přistupuje jako k celku.

Teorie rovnováhy mezi jin a jang

Aby byl člověk zdravý, musí mít v těle vyvážené protiklady v podobě jin a jang. Pokud jeden z nich převažuje, objeví se nemoc. Jin a jang jsou navzájem opačné síly, které se doplňují a nachází se všech živých i neživých částí vesmíru.

Za jang se považuje vše, co je jasné, progresivní, hyperaktivní, vše, co stoupá a pohybuje se. Proto se právě jang pojí se cvičením a posilováním.

Jin je naproti tomu všechno, co je klidné, klesající, má sníženou aktivitu, degeneruje nebo je tmavé. Pamatujte ale, že jeden bez druhého nemůže existovat. A abyste byli v kondici, je potřeba udržovat tyto dvě složky v rovnováze.

Koncept pěti prvků

Koncept pěti prvků vám pomáhá pochopit nejen podstatu tradiční čínské medicíny, ale také dění kolem vás. Pět prvků dostalo název podle toho, co člověka obklopuje: dřevo, oheň, země, kov a voda. Ke každému prvku pak náleží orgány, které mají podobné vlastnosti, jako prvky:

  1. dřevo játra,
  2. oheň – srdce,
  3. země – slezina,
  4. kov – plíce,
  5. voda ledviny.

Těchto pět prvků se zároveň podporuje, ale také kontroluje. Musí totiž vyvažovat dynamickou rovnováhu celého systému.

Energetické dráhy a zdraví

Energetickými drahami neboli meridiány proudí životodárná energie Qi. Pokud jsou dráhy volné, může Qi volně proudit. Jakmile se ale dráhy ucpou nebo se v nich objeví bloky, průtok Qi se zablokuje a objeví se fyzické i psychické problémy.

Když energie v drahách svobodně proudí, cítíte se zdraví, optimističtí, nic vás nebolí a i po velké námaze, například v posilovně, se tělo rychle zregeneruje. Navíc dobře spíte a máte hodně energie. Problém nastává ve chvíli, kdy se průtok Qi zablokuje. Tělo se hůř regeneruje a je unavené. Dává vám to najevo přes bolest a nepříjemné stavy.

Věnujte se klidnému i náročnějšímu cvičení

Teorie rovnováhy, která pramení z jin a jang nebo teorie pěti prvků se uplatňuje i při způsobech cvičení. Je obecně známo, že pokud člověk cvičí, čistí si tím mysl, zlepšuje si náladu, cítí se silnější a může se spolehnout na různé fyzické výhody.

Obrázek: Pravidelně se věnujte protahovacím cvičením

Podle tradiční čínské medicíny je ale potřeba hledat rovnováhu i ve cvičení. Příliš náročná fyzická aktivita totiž může vést k vyčerpání Qi nebo životní síly. TČM doporučuje, abyste byli mírně aktivitní po většinu dne. Tak zabráníte stagnaci Qi a budete si šetřit energii. Pokud chcete podporovat proudění Qi, měli byste se věnovat i fyzicky méně namáhavému cvičení, mezi které patří Tai Chi nebo Qi Gong. Trénujete jimi nejen své tělo, ale také prospíváte svojí psychické pohodě.

Z hlediska harmonie jin a jang byste měli provozovat aktivity ve stylu jang. Tak si udržíte volný průchod Qi ve svém těle. Nic se ale nemá přehánět, a proto byste se kromě jang cvičení měli věnovat také jinovým aktivitám. Tak budete mít více energie a budete zdraví.

Jangová cvičení:

  • běh, box,
  • aerobik,
  • posilování a zvedání těžkých břemen,
  • míčové hry.

Jinová cvičení:

  • jóga, Pilates,
  • Tai Chi,
  • Qi Gong,
  • chůze,
  • protahování.

Není dlouhodobé posilování a intenzivní trénink spíše na škodu?

Přestože je pravidelný pohyb důležitý pro vaše zdraví, příliš mnoho cvičení bez dostatečného odpočinku může mít spíše škodlivé účinky v podobě zranění a nemocí.

TČM chápe kardio cvičení jako přínosné, pokud ho není moc. Například lidé, kteří jsou energeticky vyčerpaní a ještě si dají do těla kardiem, si mohou spíše ublížit. Proto je potřeba naslouchat svému tělu a dopřát mu to, čeho si žádá.

Z hlediska vyváženosti a harmonie ve cvičení se tradiční čínská medicína v oblasti intenzivního cvičení přiklání především k vysoce intenzivním intervalovým tréninkům, ve kterých máte dostatečný čas na regeneraci. Tak během cvičení dosáhnete rovnováhy mezi jin a jang.

Obrázek: Vhodnou volbou je intervalový trénink

Příklad: Udělejte 8 až 10 švihů s kettlebelem, což je jangová složka a následně si dejte 60 až 90 sekund chůze s dýcháním nosem. To je složka jinová.

Díky vyváženému cvičení s odpočinkem bude cvičení maximálně příjemné. Navíc eliminujete možné komplikace.

Jak často se věnovat silovému tréninku? Bez ohledu na věk vám postačí i pouhé 2 dny v týdnu, během kterých budete dělat náročné sporty. Docílíte tak nárůstu svalové síly, výkonu i zvýšení metabolické kapacity. Nebude chybět ani nárůst svalové hmoty nebo snížení osteoporózy.

Regenerace svalů a jejich obnova

Pro regeneraci svalů a jejich správné fungování jsou nesmírně důležité protahovací cviky. Díky nim budou stále pružné, a to i s přibývajícím věkem. Každou hlavní svalovou skupinu byste měli protahovat alespoň 2krát týdně. Protahování může být jak dynamické, tak statické.

Dynamickému strečinku je nejlepší se věnovat před začátkem cvičení. Připravíte jím tělo na fyzickou zátěž. Statický strečink nesmí v žádném případě chybět po cvičení. Díky němu regenerujete svaly. Díky protahování, a to jak dynamickému, tak statickému, si zvyšujete rozsah pohybu a celkovou flexibilitu.

Protahování jako podpora proudění energie Qi

Protahováním podporujete fascie, které rozvádí energii po celém těle. Pokud jsou zablokované, objeví se u vás například bolesti. Jestliže je ale protahujete, umožňujete tím volný průchod energie Qi, která může zmírnit příznaky bolesti a zlepšit flexibilitu.

Masáže a akupunktura pro regeneraci svalů

Za mnohými bolestmi stojí zablokovaná energie. Blokády v těle vám pomůže odstranit speciální tuina masáž a akupunktura.

  • Tuina masáž – uvolňuje šlachosvalové struktury a energetické dráhy. Vychází ze znalosti akupunkturních bodů. Dokáže pomoci při bolestech zad, kloubů a svalů.
  • Akupunktura – akupunktura léčí vaše tělo pomocí jehliček. Jehličky se aplikují do akupunkturních bodů, které se nachází v meridiánech. V drahách meridiánů proudí energie Qi, kterou v případě stagnace dokáže akupunktura znovu rozproudit.

Jak nabrat svaly čínskými bylinkami a dalšími potravinami?

Pro nárůst svalové hmoty se často používají syntetická anabolika, která se sebou přináší nejen výhody v podobě svalové hmoty, ale také nevýhody. Negativně ovlivňují vaše zdraví.

Tradiční čínská medicína však zná bylinky, které podporují jin v těle, a tak napomáhají růstu svalů. Kromě toho doporučuje, jaké potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku.

Obrázek: Nejvíce síly vám dodají polévkové vývary z masa a kostí

Jídelníček na objem svalů

Tradiční čínská medicína jídlo dělí podle teorie jin a jang. Pro budování svalové hmoty potřebujete potraviny odpovídající jinu. Jde o:

  • Hovězí maso,
  • Vejce,
  • Polévky – vývary z kostí jsou zdrojem aminokyselin, vitamínů, minerálů a kolagenu. Vývar obsahuje všechny živiny, které potřebujete pro růst svalové hmoty. Najdete v něm také L-glutamin, který podporuje rychlejší regeneraci těla po cvičení.
  • Černá sezamová semínka – pomáhají se zotavováním a budováním těla, jsou vysoce anabolická a výrazně podporují růst svalů.
  • Bobule goji,
  • Vnitřnosti - játra, ledviny, srdce atd. Jsou nejbohatším zdrojem na vitamíny a minerály. Obsahují esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro růst svalů.
  • Mateří kašičku – od běžného medu se liší tím, že jej vylučují včely dělnice. Krmí jím královnu a larvy královny. Označuje se jako „tekuté zlato“. Má neobyčejnou schopnost regenerovat tělo.
  • Pyl borovice – borovicový pyl dokáže přirozeně zvýšit hladinu testosteronu u mužů. Nemá přitom vedlejší účinky.

Většina potravin má živočišný původ. Právě tyto potraviny mohou podle TČM fungovat jako stavební obnovující materiál pro tělo. Rostlinné potraviny toto nedokážou.

Na seznamu vhodných doplňků stravy by neměla chybět léčivá houba reishi, která je pro budování čisté svalové hmoty nejlepší. Snižuje hladinu stresu v těle, a tak se vaše tělo může v klidu soustředit na budování svalů.

Mezi bylinky pro podporu růstu svalů patří:

  • sibiřský ženšen,
  • kotvičník zemní,
  • kustovnice čínská,
  • maca horská,
  • ženšen pravý,
  • rozchodnice růžová atd.

Vsaďte při budování svalové hmoty na přírodní pomocníky. Vaše tělo vám to poděkuje