Chytré fitness hodinky: Perfektní společník pro každého sportovce

Jaký je nezbytný předpoklad k tomu, aby rekreační i vrcholoví sportovci dosáhli těch nejlepších možných výsledků? Kombinace pravidelných tréninků, dostatečného spánku a odpočinku. Jak zajistit, aby bylo vše v rovnováze? Odpovědí jsou chytré fitness hodinky. Pojďte se s námi podívat na to, jak vám chytré sportovní hodinky dokážou pomoci dosáhnout vašich cílů.

Co všechno nabízejí sportovní chytré hodinky?

Jak už jsme nastínili v úvodu, chytré hodinky na fitness nabízejí celou řadu praktických funkcí, díky kterým získáte dokonalý přehled nejen o svých sportovních aktivitách, ale také o svém zdraví.

I když se o chytrých fitness hodinkách mluví nejčastěji v souvislosti se sportem, v dnešní době plní podstatně více funkcí. Jednoduše se postarají o to, abyste dosáhli svých vytyčených cílů spojených se sportem i zdravým životním stylem.

Měření pohybové aktivity

Pokud chcete mít přehled o tom, kolik jste ušli kroků nebo kolik kalorií jste během sportovní aktivity spálili, budou pro vás chytré fitness hodinky těmi pravými. Hodinky vás budou motivovat k pohybu a informovat vás o vašich pokrocích, takže se vám nebude stávat, že byste zapomněli splnit svůj denní pohybový cíl.

Fitness hodinky vás budou motivovat k ještě lepším výkonům 

Kvalita spánku

Věděli jste, že se ve spánku tvoří hormony, které umožňují správnou regeneraci a uvolnění svalů? Kvalitní spánek je tak pro každého sportovce základním pilířem úspěchu.

Většina modelů chytrých hodinek dnes disponuje funkcí monitorování spánku. Takovéto chytré hodinky dokáží rozpoznat fáze spánku a poskytnou vám cenné informace o době spánku, délce hlubokého, lehkého a REM spánku a době bdění. Některé modely vám dokonce poskytnou takzvané skóre spánku poslední noci, které obsahuje například údaje o klidovém srdečním tepu, průměrném dýchání nebo průměrné pulzní oxygenaci.

Tréninkový plán na míru

Chytré fitness hodinky hravě zastanou roli osobního trenéra. Dokáží pro vás totiž na základě dat, která sbírají, připravit tréninkový plán, ať už jste začátečník nebo pokročilý sportovec.

Hodinky vám pomohou naplánovat různé druhy cvičení, které vám nejlépe vyhovují, jako je například běh, HIIT nebo jóga. Některé hodinky také dokáží díky funkci vyhodnocení aerobního nebo anaerobního tréninkového efektu poskytnout informace o tom, jak trénink ovlivnil vaši výdrž či rychlost. Kromě toho jsou schopné díky analýze tempa a srdečního tepu posoudit připravenost organismu podat sportovní výkon.

Sledování srdečního tepu

Jednou z nejužitečnějších funkcí chytrých hodinek pro všechny sportovce je sledování srdečního tepu. Tento údaj totiž pomáhá efektivně dosáhnout vytyčených cílů. Řada přehledů o pohybu a zdraví je založena právě na měření srdečního tepu, ať už se jedná o funkci celodenního sledování zatížení, sledování spánku či frekvence dýchání nebo sledování tělesné energie.

TIP: Pokud chcete získat co nejpřesnější informace o srdečním tepu, doporučujeme sáhnout například po fitness hodinkách Garmin Vívoactive 5, které jsou spojené s vylepšeným snímačem srdečního tepu.

Ostatní funkce

Kromě výše zmíněného jsou některé chytré hodinky na cvičení spojené s celou řadou dalších funkcí, které přispívají k neustálému progresu při sportu a také zpříjemňují každodenní aktivity. Na trhu najdete například modely s funkcí sledování stresu, s návrhy na dechová cvičení nebo hodinky s vestavěným hudebním přehrávačem.

Chytré fitness hodinky jsou ideálním společníkem při jakémkoliv sportu 

Chytré hodinky Garmin Vívoactive 5

Jaké budou ty nejlepší chytré hodinky právě pro vás? K jedněm z nejoblíbenějších modelů chytrých hodinek pro sportovce patří výše zmíněné hodinky Garmin Vívoactive 5. Jaké jsou jejich hlavní přednosti?

Kromě vylepšeného snímače srdečního tepu také zářivý dotykový AMOLED displej, dlouhá výdrž baterie, jež v režimu smartwatch dosahuje až 11 dní, bezkontaktní platby Garmin Pay a pokročilé sportovní a tréninkové funkce. Tyto hodinky jsou dostupné hned v několika barevných variantách a vyznačují se skvělým poměrem ceny a kvality.

Jaký je rozdíl mezi fitness náramky a fitness chytrými hodinkami?

Důležité údaje spojené se sportovními aktivitami můžete měřit a zaznamenávat buďto s pomocí fitness náramků s GPS, nebo chytrých hodinek. Jaký je mezi touto takzvanou nositelnou elektronikou rozdíl?

Rozdíl spočívá jednak ve vzhledu a jednak ve funkcích. Fitness náramky, které mají nenápadný, jednoduchý design, jsou obvykle spojené pouze se základními nebo středně pokročilými funkcemi. Chytré hodinky toho dokáží nabídnout mnohem více, mezi jejich pokročilé funkce patří například měření okysličení krve nebo plánování tréninků na míru.