Kompletní průvodce vybavením domácí posilovny pro začátečníky i pokročilé

Že byste rádi začali pravidelně cvičit, ale nevyhovuje vám prostředí posiloven plných lidí? V tom případě pro vás bude ideálním řešením domácí posilovna vybavená kvalitními posilovacími stroji. Domácí cvičení má řadu výhod – nikdo vás nebude při tréninku rušit, můžete si pustit libovolnou hudbu a samozřejmě také nebudete platit vstupné.

Základní vybavení domácí posilovny

Vybavení do posilovny byste měli vybírat na základě toho, které svalové partie chcete posílit a také podle toho, kolik místa na posilovnu máte. Dobrou zprávou je, že i když doma nemáte příliš mnoho místa, většina strojů je velmi skladných, takže i na malém prostoru dokážete zařídit slušně vybavenou posilovnu.

Jaké je základní vybavení domácí posilovny kromě podložky a činek?

Posilovací věže

Posilovací věže umožňují cvičit širokou škálu cviků, díky kterým se postarají o zpevnění ramen, paží, břicha, zádového svalstva i středu těla. Výběr posilovací věže by se měl odvíjet od toho, zda preferujete věž s deskovým nebo s kotoučovým závažím, kolik prostoru na ni máte a jaké je maximální zatížení věže. Vybírejte i podle účelu použití, délky záruky, servisu a v neposlední řadě designu.

3 tipy na posilovací věže

Připravili jsme si pro vás tři tipy na posilovací věže, které vám v domácí posilovně udělají velkou službu:

Příznivá cena: Posilovací věž TUNTURI HG10 Home Gym

Příznivou cenu má tato posilovací věž TUNTURI HG10 Home Gym, která je vybavená zásobníkem se závažím o celkové hmotnosti 45 kg, patří k základním posilovacím věžím do domácích posiloven.

Skvělý poměr ceny a kvality: Posilovací věž FINNLO MAXIMUM Bodylift

Posilovací věž značky FINNLO je odpovědí na to, jak posílit takřka všechny svalové partie. Spolehnout se s ní můžete na silnou konstrukci a velmi snadné nastavení.

Pro náročné: FINNLO MAXIMUM FT2 including bench

Jedná se o posilovací věž opět značky FINNLO, která dokáže snadno konkurovat věžím ve vyhlášených posilovnách. Nabízí 32 nastavitelných pozic pro více než 60 cviků.

Posilovací lavice

Posilovací lavice jsou jedním ze základů silového tréninku. Existuje několik typů posilovacích lavic, které se zaměřují na různé svalové partie. Nejčastěji se setkáte s lavicí na benchpress, lavicí na břicho, lavicí na záda nebo polohovací lavicí na posilování, se kterou můžete posílit více svalových partií.

Při výběru byste se tedy měli řídit tím, čeho chcete díky posilovací lavici dosáhnout a opět také dle rozměrů a hmotnosti, nosnosti a příslušenství. Některé posilovací lavice jsou dodávané společně s doplňky, jako jsou činky, závaží, kladky apod.

Posilovací lavice je základem každé domácí posilovny

3 tipy na posilovací lavice

Posilovacích lavic dnes existuje nepřeberné množství. Pro kterou se tedy rozhodnout?

Příznivá cena: TUNTURI FB20 Flat Bench

Pokud hledáte funkční posilovací lavici za nízkou cenu, TUNTURI FB20 Flat Bench vás nezklame. Jedná se o rovnou lavici s pevným rámem a vestavěným stojanem na činky.

Skvělý poměr ceny a kvality: TUNTURI WB40 Compact Width Weight Bench

Polstrovaná posilovací lavice TUNTURI WB40 Compact Width Weight Bence disponuje stojanem na činku a bicepsovým pultem, vyznačuje se také nadstandardní nosností.

Pro náročné: TUNTURI UB90 Pro Utility Bench

Mezi klíčové parametry posilovací lavice TUNTURI UB90 Pro Utility Bench patří odolné čalounění a polstrování z husté pěny, nastavitelné sedadlo do tří poloh a nastavitelná opěrka zad do osmi poloh.

Fitness trenažéry

O posílení svalových partií i zlepšení výkonu a kondičky se dokážou postarat i fitness trenažéry, ať už se jedná o rotopedy, eliptické trenažéry, cyklistické trenažéry, běžecké trenažéry, veslovací trenažéry nebo steppery. Každý z těchto trenažérů se věnuje trochu jiné části těla. Pro ten pravý byste se tedy měli rozhodnout podle toho, jakého cíle chcete při cvičení dosáhnout.

3 tipy na fitness trenažéry

Máme pro vás tipy na tři oblíbené fitness stroje:

Veslovací trenažér FINNLO MAXIMUM Cross Rower CR2.5

Tento oblíbený veslovací trenažer kombinuje prvky klasického veslování s prvky silového tréninku. Pomáhá redukovat váhu, zpevnit postavu a zlepšit kondici.

NÁŠ TIP: Přečtěte si, jak správně cvičit na veslovacím trenažéru.

S veslovacím trenažérem posílíte všechny svalové partie

Cyklotrenažér FINNLO Speed Bike CRS II

Ať už chcete začít spalovat kalorie, zlepšit svou fyzickou výkonnost nebo se připravit na cyklický závod, cyklistický trenažér s přehledným LCD displejem značky FINNLO vás nezklame. 

Rotoped NORDICTRACK GX 4.5 Pro

Rotoped s podsvíceným LCD displejem je díky nastavitelnému sedlu a řídítkům vhodný pro menší i větší postavy. Má nosnost až 125 kg a disponuje magnetickým brzdným systémem.

Sledování výkonů a fitness cílů pro udržení motivace

K dosažení stanovených sportovních cílů je důležité cvičit pravidelně. Chcete mít přehled o tom, jakých pokroků při cvičení dosahujete a získat potřebnou dávku motivace? Veškeré potřebné informace o vašich sportovních výkonech vám poskytnou chytré sportovní hodinky nebo fitness náramky, které vám přijdou vhod jak při cvičení v domácí posilovně, tak i venku.

Chytré hodinky vám navíc připraví tréninkový plán na míru a umožní sdílet výsledky s přáteli. K hodinkám můžete připojit i hrudní pásy pro ještě přesnější snímání tepové frekvence.

Závěrem

Domácí posilovna vybavená kvalitními stroji, ať už v podobě posilovacích lavic, posilovacích věží nebo fitness trenažérů, je ideální cestou, jak pravidelně cvičit a udělat něco pro své zdraví. Posilovnu si vybavte podle stanovených cílů, velikosti prostoru i podle částky, kterou jste ochotni investovat. Nezapomeňte se motivovat a za své pokroky se odměňte.