Běhání v zimě: Jak zůstat v bezpečí a sportovat efektivně

Zimní období není ani v nejmenším překážkou obout se do běhu. Právě naopak. Někteří běžci nedají na běh v zimě dopustit. Samozřejmě je však zima spojená s několika výzvami vzhledem k nízkým teplotám, možnému ledovému povrchu a nedostatku světla. Jak se s těmito pomyslnými překážkami poprat?

Chytré hodinky jsou nepostradatelným pomocníkem při běhání v zimě

Aktuálně najdete na trhu nespočet chytrých dámských a pánských hodinek, které se liší svým designem a funkcemi. Setkáte se jak s univerzálními modely, tak i sportovními hodinkami vytvořenými na míru běžcům.

Chcete, aby vám hodinky skvěle sloužily i při běhání v zimě? Pak se zaměřte na to, aby byly voděodolné a také odolné vůči nízkým teplotám. Při běhu bezesporu oceníte GPS, která vás bezpečně navede zpátky domů v případě, že by se setmělo a vy se ztratili. Hodinky na běhání by měly také monitorovat srdeční tep a varovat před nízkými teplotami.

Sledování zdravotních parametrů s chytrými hodinkami na běhání

Chytré hodinky jsou v současné době spojeny nejen se sportovními, ale také se zdravotními funkcemi. K těm se kromě měření tepové frekvence řadí také například pulzní oxymetr, který odhaduje množství kyslíku v krvi, nebo funkce pitného režimu, jež vám pomůže s dodržováním optimálního příjmu tekutin.

Některé modely chytrých hodinek s funkcí měření tepu, například řada běžeckých hodinek Garmin, přinášejí také funkci stress score, která monitoruje a kontroluje reakci těla na trénink a okolní prostředí. Pokud by tedy vaše zdravotní parametry nebyly v normě, chytré hodinky by vás na to upozornily.

Navigace a bezpečnost při zimním běhu s outdoorovými hodinkami

Jak už jsme nastínili v úvodu, jednou z výzev zimního běhu je nedostatek světla v brzkých ranních nebo pozdějších odpoledních hodinách, obzvláště pokud rádi běháte po nových a nových trasách, které zcela neznáte. Běžecké hodinky s vestavěnou GPS vám umožní získat přesná data o běžeckých trasách, se kterými můžete pracovat při samotném tréninku i při jeho plánování.

Nejlepší hodinky na běhání a outdoor Garmin Forerunner 965

Bezpečnostní funkce běžeckých hodinek

Pokud rádi objevujete nové trasy nebo běháte na dlouhé vzdálenosti, doporučujeme si pořídit hodinky na běh, kterým nechybí ani bezpečnostní funkce. K těm patří například SOS tlačítko. Jak funguje?

Pokud by se vám něco stalo a neměli byste čas nebo sílu telefonovat, stačilo by zmáčknout tlačítko, které by kontaktovalo předem navolené nouzové kontakty. V případě, že máte v hodinkách vloženou SIM kartu, dokážou hodinky fungovat zcela samostatně.

Další rozšířenou bezpečnostní funkcí chytrých hodinek je detekce pádu. Díky této funkci hodinky rozpoznají náraz a dokáží alarmovat vybrané kontakty nebo zdravotnické služby.

Nezapomínejte na světlo

Při běhu v zimě v době, kdy je šero nebo tma, je důležité, abyste dobře viděli na cestu a abyste byli sami vidět. Vybavte se proto běžeckým oblečením s reflexními prvky a při špatných světelných podmínkách běhejte s čelovkou. Skvělou pomůckou na běhání jsou chytré hodinky s integrovanou LED svítilnou s možností nastavení intenzity světla. Takovéto chytré hodinky, jako stvořené na běh v náročných podmínkách a na outdoor, najdete v nabídce značky Garmin.

V zimě se brzy stmívá. Pamatujte na bezpečnost

Optimalizace tréninku

Chytré hodinky na běhání vybavené základními nebo pokročilými tréninkovými funkcemi hravě zastoupí roli osobního trenéra. Takovéto hodinky totiž dokáží nejen zaznamenávat a vyhodnocovat potřebné údaje, ale umí také s ohledem na vaše předchozí výkony a zdravotní metriky trénink naplánovat.

Jednotlivé denní tréninky, které vám hodinky pomohou naplánovat, jsou navrženy s ohledem na zvolenou úroveň zátěže, vaši kondici a vytyčený cíl. Při vytváření doporučeného tréninku hodinky na běhání zohledňují například aktuální tréninkovou zátěž, zaměření zátěže, dobu regenerace, údaje o spánku nebo profil posledních tréninků.

Regenerace a odpočinek

Při běhání, ať už v zimě nebo v létě, je kromě protažení celého těla před a po běhu naprosto klíčová regenerace a dostatečný odpočinek. Myslete na to, že v zimě trpí svaly více než obvykle, protože je terén kvůli sněhu nebo ledu méně stabilní. Díky regeneraci dokážete předejít případným zraněním. A nejen to, regenerace je nezbytná také pro růst svalů a jejich obnovu po zátěži. I s regenerací vám dokážou pomoci chytré hodinky, které sledují spánek a odpočinek. Některé dokonce dokáží monitorovat stres a pohodu.

Naše tipy pro zimní běh

Jak běhat v zimě? Připravili jsme si pro vás ještě tři tipy odborníků:

  • Oblečení: Aby byl běh v zimním období co možná nejbezpečnější a nejefektivnější, vybavte se nejen chytrými outdoorovými hodinkami s výškoměrem a kompasem, ale také vhodným oblečením na běh. Základem oblékání v zimě je vrstvení, při nízkých teplotách nezapomeňte chránit také ruce a hlavu.
  • Hydratace: I když pravděpodobně nebudete při běhu v zimě pociťovat takovou žízeň jako při běhu v létě, rozhodně nepodceňujte pitný režim. Napít byste se měli jak před tréninkem, tak i po něm. V případě delších tras doplňujte tekutiny i při běhu.
  • Plánování: Vzhledem k možnému nepříznivému počasí v zimě a také vzhledem k brzkému západu slunce tréninky dobře plánujte právě s ohledem na to, jaké počasí se očekává a v kolik hodin se bude stmívat.

Ani v zimě nemusíte běhat pouze vevnitř na běžeckém pásu. Stačí se vybavit kvalitním běžeckým oblečením a dobře naplánovat tréninky. Při běhu v zimě vám bezesporu přijdou vhod chytré běžecké hodinky, které nabízejí nespočet sportovních i zdravotních funkcí.